Pårørende

Støtte til pårørende er en vigtig del af rehabiliteringen.

Pårørende er en vigtig del af veteranens rehabilitering. Samtidig er pårørende tæt på veteranen ofte selv ramt af stress og udbrændthed, efter at de følelsesmæssigt har været vidne til veteranens – for manges vedkommende – selvdestruktive lidelse, og i hverdagen har stået med ansvaret for resten af familien. Botilbuddet støtter derfor både veteranen og pårørende i at finde en ny og bedre fungerende måde at være familie på. Samtalerne sker løbende over telefonen, under besøg på Strynø fra familien og ved hjemmebesøg af vores psykolog. Pårørende er koner, mænd, kærester, små og store børn, forældre, søskende og/eller tætte venner.

Anne-Line er, sammen med Sanne Stryhn, medstifter af kone/kæreste-netværket Faktor 8, som tæller over 200 kvinder landet over som deler tilværelse med en skadet veteran. Kvinderne ses lokalt men ’mødes’ mest for at få råd og støtte i en hemmelig, lukket Facebook-gruppe:

”Gruppen er for koner og kærester til Forsvarets Veteraner der har erkendte eller ikke-erkendte traumer fra deres udsendelse(r). Veteranen er enten stadig ansat i Forsvaret eller veteranen har forladet Forsvaret. Gruppen er åben overfor koner og kærester til ikke-danske veteraner. Vi tilstræber at støtte hinanden i at holde sammen på os selv og vores familier med respekt og omsorg overfor hinandens individuelle valg og ønsker.”

Faktor 8 står tilsvarende bag en gruppe på Facebook for forældre til ramte veteraner. Gruppen tæller knap 30 forældre til hovedsageligt yngre veteraner udsendt til Irak og Afghanistan. Faktor 8 lobbyer ligeledes politikere og systemet for at skabe forståelse for veteraner og pårørende og bidrage med til viden og bedre vilkår for veteraner og pårørende.

Veteran-hustru:
Jeg er træt af politikernes skåltaler

DEBAT: Hvis politikerne fortsat vil sende soldater i krig, bør de også betale prisen. Den inkluderer den nødvendige hjælp til veteraner og deres familier, skriver Anne-Line Ussing.

Altinget: forsvar
13. september 2018

Kronik:
Hvem passer på soldaternes børn, mens soldaterne passer på os?

Forsvarsministeriet

Danmark skal i langt højere grad hjælpe ikke kun veteraner, men også deres familie og pårørende.

Kronik af forsvarsminister Trine Bramsen. Bragt i Berlingske 5. september 2019.